• Divadelné predstavenie " Čert a Káča"
          • Divadelné predstavenie " Čert a Káča"

          • Dňa 5.2.2014 sa uskutočnilo divadelné predstavenie " Čert a Káča". Modernou formou nám predstavili klasickú moravskú rozprávku.  Stretol sa v nej  ženský rozum, ktorý prekabátil aj zlého čertadevil. Moderná rozprávka zaujala na naše milé prekvapenie nielen škôlkárov a malých žiakov, ale aj našich najstarších. Všetci sme sa dobre zasmiali a zabavili.

            Čert pohrozil, že neposlušné deti vezme so sebou do pekla, ale našťastie nemal koho, pretože všetky deti boli poslušné.

            Tešíme sa na ďalšie divadelné predstavenie!laugh

        • Víťaz súťaže v maľovaní ovocia
          • Víťaz súťaže v maľovaní ovocia

          • Už dva roky spolupracuje naša škola s pánom inžinierom Fialom v projekte  " Školské ovocie", kde deti dostávajú čerstvé ovocie a ovocné šťavy. Spolupráca bola vždy dobrá a možno práve preto pán inžinier vyhlásil výtvarnú súťaž na tému Ovocie.

            Aj my sme sa zapojili do súťaže, deti maľovali, kreslili, robili koláže. Víťazom z našej školy sa stal žiak štvrtého ročníka Robko Slivoník. Vyhral Encyklopédiu a dve fľaše zdravej ovocnej šťavy. Robkovi blahoželáme.

        • Otvorená hodina pre predškolákov a ich rodičov
          • Otvorená hodina pre predškolákov a ich rodičov

          • Dňa 30.1.2014 sa uskutočnila otvorená hodina pre predškolákov a ich rodičov, aby zistili, čo bude onedlho súčasťou ich života. Vyučovaciu hodinu viedla pani učiteľka Mgr. Andrea Kováčová, ktorá škôlkárov posadila ku školákom a zapájala ich do diania na hodine. Predškoláci boli veľmi šikovní. Tešíme na stretnutie pri zápise.smiley

        • Beseda s cestvateľom
          • Beseda s cestvateľom

          • Do galérie Beseda s cestvateľom boli pridané fotografie.

             

            V piatok 17.1.2014 k nám zavítal otec našej žiačky Natašky , Peter Hupka, ktorý je vášnivým cestovateľom. Podelil sa s nami o svoje zážitky z ciest po Ázii, predstavil nám štáty Tadžikistan a Japonsko. Popri rozprávaní nám ukázal fotky podfarbené s pesničkami z týchto krajín. Bolo to pre nás veľmi zaujímavé, nestačili sme sa čudovať, ako žijú ľudia v iných krajoch v 21.storočí. Ďakujeme za príjemne strávený čas plný nových vedomostí.smiley

        • Mikuláš
          • Mikuláš

          •        Dňa 6.decembra, na sviatok svätého Mikuláša, sa v našej škole uskutočnil krásny estrádny program, ktorý pre nás pripravilo  Musicum Ad Libitum z Prievidze. Súbor tvorili hlavná speváčka, anjel, čert, kúzelník známy z úspešnej relácie Česko-Slovensko má talent a hip-hopová skupina Nový svet. Postarali sa o vynikajúcu atmosféru, publikum spievalo s nimi nádherné vianočné koledy a počúvalo pekné skladby hip-hopových spevákov.  

                        Deti asistovali kúzelníkovi, pričom ich zasvätil do tajov niektorých kúzel. Nakoniec Mikuláš rozdal deťom sladkú odmenu a urobili sme si zopár spoločných fotografií.

             

            Ďakujeme pani riaditeľke za tento nádherný deň!

            Žiaci a kolektív učiteľov ZŠ Dubník

             

            Do galérie Mikuláš boli pridané fotografie.

        • Svätomartinské aktivity
          • Svätomartinské aktivity

          • V pondelok sme si v škole  pripomenuli  ako vznikali pranostiky a legendy. Príležitosťou nám bol práve dátum  11. 11., keď slávi svoje meniny Martin. Žiaci si najprv vypočuli rozhlasové pásmo v podaní žiakov 5. ročníka, potom sa o pranostike „ Martin prišiel  na bielom koni “ a zvykoch spojených s týmto dátumom  porozprávali  s triednymi učiteľmi a na záver si svoje novo získané poznatky preverili  krátkym testíkom.  Žiaci prvého ročníka  nakreslili pre Martina  bielych koníkov. Takto si zas  deti trocha netradične  rozšírili svoje poznatky  v oblasti  ľudových tradícií.

            Legenda o sv. Martinovi

            Svätý Martin sa narodil na území dnešného Maďarska . Otec ho poslal na výchovu do Talianska, kde Martin získal vzdelanie. Bol zvláštnym dieťaťom. Kým jeho kamaráti liezli po stromoch a snívali o bojoch v armáde, on si prial žiť ako pustovník uprostred lesov, obklopený len zvieratami a vtákmi .

            Otec však chcel , aby sa aj tak stal vojakom. A tak  Martin už v 15 rokoch  vstúpil do vojska. Jeho pluk bol odvelený  do Francúzska. Martin bol dobrým, poslušným a šikovným vojakom, a tak sa zanedlho stal dôstojníkom.

            Legenda hovorí, že  v jednu novembrovú noc   prichádzal so svojím vojskom  sediac na bielom koni do mesta Amiens pri Paríži. Mráz len tak prašťal, fúkal ľadový vietor a husto padal sneh. V meste nebolo ani vtáčika letáčika, všetci boli schovaní v teplých domoch.  Martinovi vojaci mali dlhé červené plášte. Pri bráne do mesta uvidel Martin jedného premrznutého žobráka, ktorý prosil o almužnu. Martin mu nemal čo dať, ale po chvíľke rozmýšľania si strhol plášť, mečom ho rozdelil na polovicu a dal žobrákovi. Potom vytiahol z torby jedlo a pitie a tiež sa so žobrákom podelil.

            V nasledujúcu noc sa Martinovi zjavil Ježiš oblečený do polovičky plášťa, ktorý Martin daroval žobrákovi. Okolo neho stáli anjeli . Ježiš sa im prihovoril: „ Týmto plášťom ma obdaril Martin, ktorý je týmto pripravený ku krstu. Martin sa hneď na druhý deň rozhodol odísť z vojska .Jeho velitelia neboli radi, lebo na druhý deň sa chystala dôležitá bitka a báli sa, že bez Martina ju nemajú šancu vyhrať. Hovorili si, že určite stratil svoju odvahu. To sa však Martinovi nepáčilo a rozhodol sa dokázať im, že odvahu nestratil, len je preňho dôležitejšia viera. A tak sa na druhý deň postavil do čela vojska, ale bez zbrane, len s dreveným krížom v ruke. Nepriatelia  boli  tak prekvapení  týmto neobyčajným správaním, že radšej zložili zbrane a žiadali o mier. A tak Martin potom odišiel do lesa a stal sa pustovníkom, žijúcim len pre svoju vieru. Mal  vtedy 20 rokov.

             Naďalej ostal veľmi skromný a dobrý. Keď ho ľudia chceli zvoliť za biskupa, odmietol. Oni však na neho pripravili pascu. Zajali ho a násilím odviedli do mesta, kde ho vysvätili za biskupa. Hovorí sa , že Martin sa pred nimi zo skromnosti skryl do prasacieho chlievika, ale husi ho svojím sipotom prezradili. On potom aj ako biskup žil skromne  v obyčajnej chatrči a obliekal sa do obyčajných šiat.

            Zomrel, keď mal 80 rokov. Jeho pohreb sa konal 11. novembra  a  zišlo  sa na ňom veľa ľudí zo širokého okolia. Len mníchov bolo 2000. Martinov hrob je stále navštevovaným miestom, kde sa schádzajú ľudia z celého sveta.

            Svätý Martin je patrónom vojakov, koní, jazdcov, husí a vinárov. Najčastejšie býva zobrazený na koni s polovicou plášťa a so žobrákom.                              

             Svätomartinské pečivo

             Typickým martinským pečivom boli hlavne rohlíky , podkovy alebo buchty. Piekli ich hlavne dievčatá,  aby ich rozdali svojim chlapcom. Makovými rohlíkmi boli obdarovaní aj služobníci a slúžky, ktorí odchádzali zo služby.

            Rožky a podkovy boli zahnuté, aby pripomínali podkovy Martinovho svätého koňa.

            Podľa legendy totiž sv. Martin raz prišiel do dedinky Martinice, ktorú nazvali podľa neho. Keď tam prišiel, práve  odtiaľ  odišli  vojaci a všetko vzali so sebou, takže dedinčania nemali z čoho napiecť slávnostné  koláče. Martin  vtedy rozkázal svojmu koňovi : „Šimlík , zadupaj!“ Belko  ho poslúchol a na zemi ostali ležať podkovičky. Na kopytách sa mu však  hneď  urobili  nové. Potom  to opakovali, až kým Martin neroznosil podkovičky po celej dedine. Vtedy sa jeden chlapček zohol, aby zodvihol podkovu a zavesil ju nad dvere pre šťastie. Ale čuduj sa svete podkovičky neboli už železné, ale všetky pečené a plnené makovou plnkou. Keď to ľudia videli, začali koláčiky zbierať a všetkým veľmi chutili. Od tej doby sa na Martina pečú zahnuté rohlíky  alebo podkovy s makovou náplňou.

            Martinci

             Na sv. Martina sa začína doba osláv. Všade sa hodovalo a pilo. Bolo to práve v čase keď služobníctvo dostávalo svoju celoročnú výplatu za celý rok služby.  Často sa však stalo, že  niektorí prepili všetko, čo dostali  bez ohľadu na to, či už mali novú prácu, alebo nie. Takým ľuďom sa posmešne hovorilo  Martinci. Bol to hanlivý výraz a používal sa pre ľudí, ktorí pili a v opitosti si narobili škodu.

            Staromartinské ohne.

             V predvečer sviatku sv. Martina sa v mnohých krajinách sa zapaľujú  martinské ohne, aby spálili zlobu  a nenávisť  v srdciach ľudí. Oheň mal človeka očistiť pred adventom a očakávaním Vianoc. Oheň bol aj poďakovaním za skončený zber úrody a prosbou za ochranu pred nastávajúcou zimou.

            Je taktiež tradíciou vyrábať si martinské lampášiky a rozžiariť  s nimi podzimnú tmu svetelným sprievodom. Svetielka v lampášikoch majú v ľudských srdciach zažať lásku a štedrosť, takú, akú mal vo svojom srdci aj Martin.

            PRANOSTIKY

            Na svätého Martina  zima sa už začína.

            Martinský ľad bude vodou hneď.

            Na Martina po ľade na Vianoce po blate.

            Hmly na Martina Značia mierni zimu.

            N a svätého Martina komín kúriť začína .

            Ak Martin prišiel so snehom, bude sa ho držať celý mesiac.

            Ak na Martina chodí hus po ľade, na budúci rok dlhé leto bude.

            Ak na Martina zostane lístie na strome, čaká sa dlhá zima.

            Ak je na Martina oblačno, zima bude slabá.

            Ak príde Martin na bielom koni, metelica za metelicou sa honí.

            Po svätom Martinovi zima už nepozná žarty.

            Na Martina ak hus po ľade chodí,  na Vianoce sa blatom brodí.

            Na svätého Martina je dobrá každá perina .

            Ako je na svätého Martina, taká bude nasledujúca zima.

            Ak na Martina budú husi v suchu chodiť na Vianoce sa budú v blate brodiť .

            Ak sa na Martina hmla robieva, obyčajne mierna zima býva.

             

        • Integrované tematické vyučovanie "Som na svete rád/ rada"
          • Integrované tematické vyučovanie "Som na svete rád/ rada"

          • V piatok 8.11.2013 sme na našej škole  vyskúšali modernú vyučovaciu metódu- integrované tematické vyučovanie. Je to humanistické vyučovanie, ktoré vzniklo v Amerike. Oproti klasickým metódam prichádza s vyučovaním, ktoré je orientované na žiaka a prepája viacero vyučovacích predmetov navzájom. Pri tomto spôsobe vyučovania sa zvolí téma, ktorá obsahovo prepojí vyučovacie predmety. Našou témou bolo: " Som na svete rád/ rada- zdravý životný štýl".  Na jej  spracovanie  sme použili vedomosti z predmetov:biológia,prírodoveda, anglický jazyk,nemecký jazyk, slovenský jazyk, chémia,informatika a výtvarná výchova. Klasické 45 minutové hodiny boli nahradené dlhšími časovými úsekmi. Počas týchto blokov sme vyhľadávali informácie o zdravom životnom štýle, zdravých a nezdravých potravinách. Orgány trávaciej sústavy sme prekladali do anglického a nemeckého jazyka. Po zhromaždení informácií sme vytvorili projekty, ktoré sme vyvesili na chodbu našej školy. Na vlastnej koži sme pocítili pozitívne stránky tohto vyučovania, akou boli: priateľská klíma, slobodnejší pohyb detí po triede, možnosť krátkeho relaxu, menej domácich úloh, slovné hodnotenie a partnerská pozícia učiteľa a žiaka. Sme radi, že sme zažili aj takúto formu vyučovania.

        • Beseda s policajtom
          • Beseda s policajtom

          • V pondelok 14.10.2013 k nám zavítal pán policajt Štefan Dolník, ktorý pre žiakov druhého stupňa urobil prednášku o kriminalite mladistvých, o nebezpečenstvách šikanovania a záškoláctva. Žiaci dávali rôzne otázky, na ktoré pán policajt ochotne odpovedal. Beseda sa vydarila, žiaci odchádzali poučení a pokračovali vo vyučovaní.

        • Európsky deň rodičov a škôl
          • Európsky deň rodičov a škôl

          • V piatok 11.9.2013  o 15.00 hod. sa  v budove ZŠ konala akcia s názvom " Európsky deň rodičov a škôl" . Po privítaní rodičov, starých rodičov, priateľov školy a našich hostí sa začali tvorivé dielne, kde deti spolu s rodičmi, starými rodičmi a učiteľmi vytvárali krásne jesenné a halloweenské ozdoby i ikebany. Rodiny vyrobili na farebný papier odtlačky svojich rúk, kde si napísali svoje mená a poukladali ich do spoločných kvetináčov, ktoré symbolizovali súdržnosť ich rodiny. Deti vystrihovali jesenné listy z papiera, prišpendlili ich na veľký kruh, tým vznikol pekný jesenný veniec. Svojou návštevou nás poctil aj pán doktor MUDr. Ivan Vojtek, ktorý meral krvný tlak a rozdával užitočné rady v oblasti zdravia. Dievčatá a ženy sa pretekali, ktorá skôr využije kadernícke služby našej bývalej žiačky Heniky Hrabovszkej.Pod jej rukami za pár minút vznikali krásne a moderné účesy. Pri stresujúcej práci, ktorú všetci máme, učitelia aj rodičia nám dobre padla uvoľňujúca a reflexná masáž, ktorú nám dopriala pani Valentína Pálinkášová. Počas celého popoludnia bolo pripravené občerstvenie, pečená tekvica, ktorú sme zapíjali čajom s byliniek, ktoré sme sami dopestovali pri  náučnom chodníku. Keď sa zotmelo, nastal čas na prednášku pána hvezdára Ing. Štefana Kurtiho. Po jeho rozprávaní o hviezdach a planétach sa deti mohli pýtať na to, čo ich zaujímalo, ale najviac boli zvedavé na veľký ďalekohľad, ktorý so sebou priniesol. Ďalekohľad postavil na školskom dvore a preto záujemci mohli pozerať večernú oblohu. Strávili sme spolu úžasné popoludnie, ktoré bolo plné smiechu, dobrej nálady a tým sme upevnili vzťahy

            UČITEĽ-RODIČ-ŽIAK.

             

        • Prírodovedná činnosť v ŠKD
          • Prírodovedná činnosť v ŠKD

          • Deti z ŠKD v rámci prírodovednej činnosti si pozreli jazierko a prechádzali sa po náučnom chodníku. Pani vychováteľka im poukazovala rastlinky a kríky. Hovorila deťom aj o pozitívnych účinkoch liečivých rastlín. Po návrate do ŠKD si deti posadali k stolom a mali za úlohu nakresliť, čo na prírodovednej činnosti počuli a videli. Deťom sa podarilo vytvoriť práce, ktoré zobrazujú skutočnosť. Veď nakoniec, posúdte sami.

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • Znalosť cudzích jazykov uľahčuje život ľudí pri cestovaní , otvára aj naše mysle, a tak pomáha pri dorozumievaní sa medzi ľuďmi. V dnešných časoch možno viac ako kedykoľvek predtým platí stará múdrosť " Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom".

            Nie vždy je však zvládnutie cudzieho jazyka jednoduché. Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov, aby sa deti presvedčili o tom, že jazyky sa dajú učiť aj hravou formou, pani učiteľky anglického jazyka vymysleli zábavné aktivity pre triedy ročníkov 5.až 9. Žiaci si mohli  overiť svoje vedomosti a porovnať ich medzi triedami. Súťažili žiaci piateho a šiesteho ročníka proti žiakom siedmeho ročníka. Lúštili tajničky, osemsmerovky, hrali scénky a rozpoznávali čísla. Ďalšími súťažiacimi boli žiaci ôsmeho a deviateho ročníka, ktorí zmerali svoje sily v gramatických cvičeniach, tvorbe slov a hraní scénok. Všetci sme sa dobre zabavili a súčasne si  overili svoje vedomosti. Dúfame, že o rok si tento deň zopakujeme.

        • Projekt "Moja škola"
          • Projekt "Moja škola"

          • Do galérie Projekt "Moja škola" boli pridané fotografie.

            Na hodine Vlastivedy žiaci 2.ročníka dostali zaujímavú úlohu:  nakresliť na plagát školu a jej okolie, vytvoriť model zo škatúľ alebo urobiť zbierku fotografií okolia školy. Víťazkou sa stala Dorinka Szabová, ktorá doma vytvorila nádherný model našej školy a jej okolia.Veď nakoniec, presvedčte sa sami. smiley